اسهال و درمان آن
به افزایش دفعات دفع مدفوع به صورت شل و آبکی و حجیم، اسهال گفته می شود.
درصد زیادی از اسهال ها در اثر ابتلا به بیماری ویروسی و التهاب دستگاه گوارش ایجاد می شوند. درصدی هم در اثر مسمومیت با برخی غذاها و یا عفونت باکتریایی و انگلی به وجود می آیند. درصد کمی هم در بیماری های خاص یا مصرف داروهای خاص ایجاد می شود که مورد بحث ما نیست.
جدا از تعیین علت که توسط پزشک انجام می شود، چیزی که در هنگام اسهال بیشترین اهمیت را برای ما دارد ایجاد کم آبی بدن است. در اثر اسهال مکرر و حجیم، بدن به سرعت آب زیادی را از دست می دهد و به دنبال آن اختلالات الکترولیتی و به هم خوردن تعادل اسید و باز در بدن رخ میدهد که میتواند عوارض وحشتناک و غیر قابل جبرانی داشته باشد.
پس در مواجهه با اسهال، مهم ترین کار جلوگیری از کم آب شدن بدن است.
درصد کمی از اسهال ها نیاز به آنتی بیوتیک دارند، آن هم با انجام آزمایش و تشخیص پزشک!
برای جلوگیری از کم آبی…به یکی از معجزات به ظاهر ساده اما حیات بخش یعنی ORS نیاز داریم. ORS سرم خوراکی است. نه چیزی باید بهش اضافه شود نه کم شود!
انواع مختلف دارد: پودر، قرص جوشان، به صورت آماده…
هر نوعی که در دسترستان بود دستورالعمل تهیه دارد که با چه میزان آب مخلوط شود.
به ازای هر بار دفع اسهال، به میزان ده برابر وزن و به صورت بسیار بسیار خنک و جرعه جرعه باید نوشیده شود.
مثال: در بچه ی 9 کیلویی هر بار 90 سی سی.
در صورت بروز استفراغ مکرر یا امتناع کودک از نوشیدن ORS سریعا به مرکز درمانی مراجعه کنید تا با دریافت سرم، کودک از کم آبی و عوارض تهدید کننده ی حیات نجات پیدا کند.
یادتان باشد، مصرف دارو برای بندآوردن اسهال ممنوع است!!! داروهایی نظیر پروبیوتیک ها، زینک و اسید فولیک می توانند به کوتاه شدن دوره ی بیماری کمک کنند که حتما حتما فقط با صلاحدید پزشک باید تجویز شوند.
و در آخر برای رژیم غذایی در دوران اسهال و استفراغ، غذاهای سبک و فاقد قند استفاده کنید. نوشابه ها، آبمیوه ها (حتی طبیعی)، آبجوش نبات و … اسهال را بدتر میکنند!
موز کال، کته ماست، کته هویج، نون و ماست، نون و پنیر میتواند برای این دوران مناسب باشد.
امیدوارم با دانستن مطالب گفته شده، در مواقع اسهال فرزندتان، با آرامش بیشتری این دوران را بگذرانید.
قلبت آرام و دلت شاد و تنت سلامت
دیدگاهتان را بنویسید